RORS-8

eteg

Projekat „Poboljšanje usluga abdominalnih operacija u pograničnom regionu“, koji realizuju Univerzitet medicine i farmacije „Viktor Babes“ iz Temišvara i Opšta bolnica „Sveti Luka“ u Smederevu, ima za cilj poboljšanje usluga u oblaasti laparoskopske abdominalne hirurgije i dijagnostičkih procedura vezanih za digestivni sistem u prekograničnoj saradnji Rumunija -Srbija. Projekt ima budžet od 1,149,246.17 eura, a donacija Evropske unije je u iznosu od 976,859.25 eura. Investicije uključuju nabavku najsavremenije medicinske opreme za laparoskopsku hirurgiju i dijagnostiku abdominalne patologije.

U periodu od maja 2017. do maj 2019. godine, kroz projekat će se realizovati preko 1.800 besplatnih medicinskih pregleda i preko 825 laparoskopskih hirurških intervencija za pacijente u pograničnom regionu Rumunija - Srbija. Lekari u bolnicama u regionu specijalizovana za abdominalnu hirurgiju, studenti i stanovnici će dobiti besplatnu obuku u najsavremenijim tehnikama laparoskopske hirurgije. Paralelno će se sprovoditi kampanja podizanja svesti o učestalosti, uzrocima i posledicama abdomenalnih oboljenja uz osavremenjavanje opreme i biće napravljene smernice za pacijente.

Aktivnosti obuke medicinskog osoblja biće organizovan na Univerzitetu medicine i farmacije " Viktor Babes " u Temišvaru. Medicinski dijagnostičke i terapijske procedure će se raditi u Spitalului Clinic Județean de Urgență Temišvar i Opštoj bolnici „Sveti Luka“ u Smederevu, najsavremenijom medicinskom opremom i obučenim osobljem u skladu sa najvišim standardima.

Flajer_Predanj copy

OPENING CONFERENCE

Video i radio kampanja

TV Smederevo - TV reportaža

Radio Bus Reportaza

Radio BUS reportaza
radio